Studietur til Skotland: Dag 3, del 1 - mandag den 30 juni 2008

Godmorgen. I dag mandag, er det mig, McJan (McArnt mere korrekt), der er jeres guide.

Først skal vi se destilleriet Glen Ord i landsbyen Muir of Ord på halvøen Black Isle.
Dernæst kører vi ned gennem Great Glen, hvor vi skal se Skotlands største sø Loch Ness og dens berømte beboer Fru Nessie.

Her fra Beauly, hvor vi har overnattet, er der kun nogle få km til destilleriet Glen Ord.

Glen Ord

Destilleriet Glen Ord er grundlagt 1838 af Thomas Mackenzie. Det blev godt nok grundlagt 1838, men det var først i slutningen af 1800 tallet, at produktionen blev nogenlunde ensartet, hvilket skyldes smuglernes ulovlige forretninger.

Når vi når dertil, kan vi allerede fra vejen se de ”open-sidet” tørvestalde samt på den gamle del af malteriet se de karakteristiske pagode formede ”skorstene”, der sikrer en bedre afkøling og røg aftræk.


Gordon fortalte om Glen Ord og her om lagringens betydning

Vandet til fremstilling af Glen Ord’en kommer fra hele 2 forskellige rene bjergkilder og det er denne subtile blanding, der giver Glen Ord både har en glathed og en rigdom, som ingen andre malt kan matche. Lagringen foregår på oakcask. Tidligere har man forsøgt sig med sherryfade, men er efter 1995 (total moderniseret) atter på oakcask

Glen Ord ejes af Diageos, der står som ejer af mange små og store destillerier blandt andet Talisker og Oban, som er indlagt på vores rejse.

Prøvesmagning: Vi har tidligere, nemlig hos Mette & Jørgen i år, prøvesmagt Glen Ord Scotch single malt, 12 år og 43 % alkohol marts 2008. Whiskyen har fået IWSC guld medalje for bedste singlemalt op til 15 år gammel.

Landsbyen Muir of Ord

Vi har nu forladt Glen Ord og dermed også landsbyen Muir of Ord.

Muir er i øvrigt et gammelt gælisk og betyder ”halsen”, hvilket skal forstås på den måde, at landsbyen ORD ligger ved halsen af Black Isle.

Trods navnet er Black Isle ikke en ø, men en halvø, der skyder sig ud mellem de 2 fjorde Cromarty Firth og den lidt større Moray Firth, der løber ned til Nordskotlands uofficielle hovedstad Inverness .

Slotsruinen Priory fra 1230

Vi er nu kommet tilbage til Beauly, der især er kendt for sin gamle slotsruin Priory.

Pia og jeg var i morges en smut indenfor og nåede at konstatere, at bygningerne i det gamle klosterområde er grundlagt i 1230 af en munkeorden kaldet Valliscaulian, der har sin oprindelse i Burgundy region of France. Klosteret var næsten udbygget allerede i 1272 og i 1287 blev en sir Simon Fraser of Lovat begravet ved alteret

Omkring 1510 blev området overtaget af cistercienser munke og under prior Robert Reid blev en del af bygningerne ødelagt i 1541, hvorefter området langsomt forfaldt som en naturlig følge af reformationen nogle få år forinden. (Luthers teser 1536).

De mange sten fra klosterområdet blev i øvrigt genbrugt blandt andet til udvidelse af citadellet i Inverness, der var en vigtig del af Oliver Cromwells forsvar i 1652. Cromwell (1599-1658) var i øvrigt statschef (Lord Protector) i både England, Skotland og Irland fra 1653 til sin død. Cromwell er bedst kendt for at han gjorde England til en republik og stiftede Commonwealth.


Parti fra den gamle klosterruin Priory i Beauly

Ud fra ruinerne at dømme, har det været et stort klosterområde med tilhørende kirke, hvorfor det i dag fredelige Beauly tidligere har været en vigtig bastion for udbredelsen af den katolske lære.

De bevarede bygningsrester er alle opført af granitsten. Flere steder og især på den store kirkegavls portåbning og de 3 afrundede gavlvinduer, kan man se, at anlægget har været opført i romansk arkitektur. Senere har man tilføjet enkelte gotiske detaljer.

På et skilt kunne vi se, at også den katolske Mary Queen of Scots (Mary Stuart 1542-87) har besøgt både byen og klosterområdet. Mary er jo altid en messe værd. Hun nåede at blive både dronning af Frankrig og Skotland, men aldrig af England, hvor den protestantiske dronning Elizabeth regerede til 1603.

Det var tiden efter reformationen, hvor der i hele Europa foregik heftige kampe mellem protestanter og katolikker. Dette var også en væsentlig grund til at Mary Stuart blev halshugget efter 20 års engelsk fangenskab. 3 hug skulle der dog til. Marys søn, der var protestant blev i 1567 udråbt til kong James 6. af Skotland og senere James (Jacob) den 1. af England.

Det var under alle disse magtkampe, at der blev fjernet nogle destillerier på Black Isle, men herom senere

Lidt om Black Isle og hvorfor der i dag kun er et destilleri

Halvøen Black Isle har fået sit navn efter den sorte, frugtbare jord, hvor byg afgrøderne stortrives i stor stil. Moser og dermed Tørv er der ligeledes nok af i området.

Det kan overraske, at i et frugtbart landbrugsland som Black Isle, at der kun er eet Destilleri, nemlig Ord, men sådan har det heller ikke altid været

Tidligere har der i området ligget flere destillerier, blandt andet det første kommercielle Ferintosh, der dog blev jævnet med jorden i 1689 af Jacobitterne, dvs. dem der støttede den katolske kong Jacob 2. (engelsk rækkefølge) og nr. 7 i Skotland.

Dette skyldes, at flere skotske konger efter dronning Elizabeth 1 ved sin død i 1603 regerede både over England og Skotland (Personalunionen 1603 – 1707, der stort set også svarer til Stuart perioden). Den første fælleskonge var således Mary Stuarts eneste søn, den skotske James den 6. der også blev til James den 1. af England.

”Personaleunionen” og ”Act of Union” (Great Britain) underskrevet 4 år senere i 1607 dæmpede dog ikke stridslysten mellem højlandets klaner og londonstyret samt mellem katolikker og protestanter, der flere gange bragte Skotland på randen af Borgerkrig i 1600 tallet.

Kong Jacob 2. pustede til ilden, da han straks efter sin tronovertagelse begyndte at gøre landet katolsk igen, hvilket dog medførte, at han måtte flygte til Frankrig. Fra hans første protestantiske ægteskab havde han 2 døtre, hvor den ældste Marie blev dronning efter sin far. Hendes hollandske ægtemand William af Oranje blev nu konge af England som Vilhelm 3.

Det var i dette spil om magten, at Jacobitterne i 1689 ødelagde Black Isles første destilleri Ferintosh, da ejeren Duncan Forbes som WHIG var loyal over for den nylig importerede protestantiske konge William af Oranje (Vilhelm 3.).

Det er i øvrigt ham, protestanterne i Nordirland dyrker med Orange-ordner, da det var ham, der slog den afsatte kong Jacob 2. i det berømte slag ved Boyne nord for Dublin i 1690, da den sidste Stuart konge forsøgte at vinde kronen tilbage med hjælp fra katolikkerne i Irland.

For lige at vende tilbage til Black Isle, så gik det trods nederlaget ikke ejeren (Forbes familien) specielt dårligt, da det lykkedes dem, at få en fin kompensation svarende til 2 mio pund i nutidens penge.

Godset fik med tiden 3 nye destillerier, men sidst i 1790’erne blev det atter lukket, som resultat af den skærpede lovgivning, som blev indført for at forhindre den omsiggribende whiskysmugling

Loch Ness

Vi skal nu køre langs den storslåede Loch Ness sø og hvis vi ser godt efter vil vi helt sikkert også få øje på ”The Monster” of Loch Ness.


MWL folk skygger for Loch Ness og borgruinen Urquhart Castle

Loch Ness indgår som en af flere søer og kanaler ned gennem Glen Great og forbinder Skotlands øst- og vestkyst henholdsvis oppe ved Inverness og nede ved Fort William.

Loch Ness er bare en 40 km lang og et par km bred, men den er så dyb at den indeholder mere vand end samtlige søer i England og Wales tilsammen. Den enorme mængde vand har næsten samme temperatur året rundt. Om sommeren er den iskold, om vinteren fryser den ikke til. Og så kan man ikke se en hånd for sig i søen, den er helt fuld af tørvesmuld der er vasket ned fra bjergene. Der er næsten ingen fisk i søen, kun en 20 tons i alt, Hvordan man kan måle det har jeg ikke fundet svar på.

The Monster of Loch Ness eller fru Nessie

Samlet findes der langt over 1.000 dokumenterede iagttagelser af et usædvanligt stort væsen i den skotske sø Loch Ness. De fleste mener det er en Svaneøgle. Dét folk har set ude i søen, har de dog beskrevet meget forskelligt. Uhyret har forandret sig gennem historien. Der er næsten modeskift i iagttagelserne.

De fleste souvenir Nessier ligner et dyr fra børneTV, nærmest en øgleudgave af Kyllings Bamse. De er grønne, har krokodilleagtigt hoved og savtakker ned langs ryggen, som ender i en hale med trekant.

En anden forklædning er søslangens. Mange mennesker har således set, hvordan noget bugtede sig ude i vandet, med to-tre pukler, slangeagtigt. Eller næsten. For op-ned-bølgebevægelsen er karakteristisk for pattedyr, som fx oddere, mens slanger og andre krybdyr bugter sig fra side til side.

Godmodige drager og venlige søslanger er moderne billeder af Nessie. Men i gamle dage fortalte folk også om farlige væsner i søen, ofte syntes man uhyret lignede en hest.
"Kirurgens foto" fra 1930´erne er et af de allerførste og stadig det berømteste af alle Nessie-portrætter. Og han har netop fanget uhyret lige da det stikker sit hesteagtige hoved op af vandet. Desværre har kirurgen for nylig, kort før sin død, tilstået at hans billede var et falskneri.
Skeptikere har brugt megen energi på at vise at de sære ting der er fotograferet på søen - næsten alle sammen taget i blikstille vejr, "Nessie-vejr" - kan have en simpel, naturlig forklaring. Fx kan det vise sig at søslangens pukler er oddere der leger i vandet, eller bare kølvandet fra en båd, der sagtens selv kan være ude af syne når bølgerne ses.
Den populæreste forestilling er at Nessie er en plesiosaur, en svaneøgle der på en eller anden måde har overlevet udryddelsen af dinosaurerne for 65 millioner år siden.

Loch Ness og dens uhyre været udsat for en intens videnskabelig udforskning. Den er blevet overvåget med alle tænkelige teknikker. Der findes omdiskuterede målinger med undervandsfilm, sonar og ekkolodspejlinger af usædvanlige og uforklarlige genstande. Der har endda flere gange været ubåde nede i søen. I 70erne og 80erne var der rigtig gang i den teknologiske Nessieforskning, så det var faktisk den seriøse forskning der gav billeder og stof til mediernes årlige agurkehistorier om Nessie.
Intet håndfast har man altså fundet, kun flygtige skygger. Måske er det slet ikke et dyr?

En skole af Nessie-entusiaster mener der er noget overnaturligt, noget spirituelt eller kosmisk over det hele, fx er der dem der er sikre på at der ligger en ufo nede på bunden af den dybe sø og emanerer stråling og syner.

Uanset om der nu er et eller andet stort og mærkeligt i søen eller ej, så har historien om Nessie gjort Loch Ness til et af verdens bedst kendte turistmål. Overalt i verden har folk hørt om Loch Ness Uhyret, og selv om den videnskabelige begejstring for dyret er faldet noget i de senere år, så ser turistindustrien en strålende fremtid i møde. Som mediekonsulenten William Cameron siger:

"Det gør ingen forskel. Nu kommer folk for at se uhyret. Hvis det viser sig der ikke er noget uhyre, så fortsætter de med at komme, for at se det sted hvor folk engang troede der var et uhyre."

/Jan


The Monster i sin lille dam ved Loch Ness 2000 Exhibition Centre