Studietur til Skotland: Dag 1 - lørdag den 28 juni 2008
Turen starter i dag, så for at perspektivere Skotland og det vi skal opleve på hele turen, har jeg fyldt en masse grundviden ind i mit oplæg. Men oplægget er delt i 4 – Aberdeen, Fyvie Castle, Glen Livet og Beauly – forud for hver ting vi skal se, så det bliver ikke en kæmpelang tale, men 4 mindre!
Lidt skotlandshistorie og Aberdeen
Aberdeen er den 3. største skotske by, og der er godt 200.000 indbyggere. Skotland har ca. 5 mio. indbyggere.
I Skotland er der 32 lokale styrer (governments), nærmest svarende til de tidligere amter i Danmark.
Aberdeen er centrum for den nordøstlige del af Skotlands kulturliv og har blandt andet et meget gammelt universitet. University of Aberdeen blev grundlagt i 1495 og en del af det hedder Marischal College og er et oprindeligt kloster, der i 1591 blev ombygget til universitetsformål. Den kendteste del er nok Kings College.
Kings College var under restaurering. Alligevel
opdagede Jørgen, at nogle strandskader havde indlogeret sig i tårnet
Der findes mange parker og haver, hvilket gør Aberdeen til en af de mest blomsterprægede byer i Storbritannien. Den ene af parkerne er en stor og gammel botanisk have, Dutie Park, med bl.a. 1 Ha roser og en stor vinterhave. Der findes også flere gamle kirker og på vores rundtur så vi St Machars Cathedral.
Aberdeen er placeret mellem 2 floder. Don mod nord og Dee mod syd (ikke noget med Dundee). Vest for byen inde i landet ligger et frodigt bagland, og mod øst ligger den ”vilde” Nordsø. Nordsøen har medvirket til at byen er blevet rig. I mange år gennem fiskeri og fiskeindustri samt skibsfart. Frem til kort efter 2. verdenskrig havde Aberdeen landets største fiskemarked. Fra starten af ‘70erne øgedes byens rigdom i kraft af olieindustrien.
Byen maritime historie går tilbage til opførelsen af en kongelig borg i 1124, så der kan jo drages visse paralleller til Helsingør og Kronborg. I fortiden havde Aberdeen stærke handelsbånd til de skandinaviske lande og andre lande.
Byens skibsværft lavede hurtige Clipper-skibe, som bragte te fra Indien og andet gods fra den øvrige verden.
Der skete som nævnt et boom, da nordsøgassen blev fundet. Rigdommen steg, ligesom byen blev langt mere hektisk. Nu er de gyldne år overstået, men byen bærer stadig i flg. kendere præg af en vis selvtilstrækkelighed, men også en fortsat rigdom, som ikke opleves alle steder i England.
Hvad kalder man én fra Aberdeen: Aberdonianerne har deres rødder tilbage fra det 14. århundrede, hvor byen gav beskyttelse til Robert Bruce under Uafhængighedskrigene (the Wars of Independence). Som tak belønnede Bruce byen med frit land uden de skatter, som han hidtil havde fået. De sparede penge blev sat i en godgørende fond, og i dag bliver byen og byens mange fine parker passet og plejet for disse midler.
Robert I eller Robert Bruce, (Raibeart Bruis på moderne skotsk-gælisk og Roibert a Briuis i middelalder-gælisk), kendes på moderne engelsk oftest under navnet Robert the Bruce. Robert Bruce (født 1272) var konge af Skotland 1306-1329.
Robert Bruce blev født på Turnberry Castle, i Ayrshire, der ligger i det sydvestlige Skotland. Han var ældste søn af The Earl of Carrick, 6th Lord of Annandale. Han var tillige tip-tip-tip-oldebarn af kong David 1. af Skotland, så han derved var blandt dem der havde størst ret til den skotske trone.
Hvorfor nævne Robert Bruce. Jo han var en af de mest berømte krigere og hærledere i sin generation, og han ledede Skotland under den skotske uafhængighedskrig mod England. Robert Bruce anses for at være en af de store konger i Skotlands historie, en heltekonge som besejrede England i det berømte slag ved Bannockburn. Mindesmærker over Robert Bruce findes over hele Skotland, og et portræt af ham findes på skotske pengesedler.
I 1315 reddede en William Rule kong Robert the Bruce fra at blive stanget af en olm tyr ved at gribe fat i dens horn og kaste den til jorden. Som belønning fik William Rule navnet Turnbull (turn-e-bull). Klanen med dette navn er nu vidt udbredt, især i Europa og Nordamerika (med anslået ca. 750.000 medlemmer). Klanens våbenskjold har et billede af en tyrs hoved, og klanen kan desuden bruge mottoet: "I saved the king".
Klaner
En klan er en slægtsbaseret, organisatorisk samfundsenhed i bl.a. Skotland. De enkelte skotske klaner kan adskilles ved de forskellige tern de har i deres kilt. Der findes over 40 klaner.
Skotlands historie (kort)
Den oprindelige befolkning i Skotland var piktere (caledoniere), som man kun kender lidt til i dag. Skotlands nedskrevne historie begynder ca. år 80 e.Kr. - da romerne trænger ind i landet sydfra. I året 407 trak romerne sig ud af landet, og skotterne, et folkeslag fra Irland indvandrede til det, vi i dag kalder Skotland.
Politisk er landet den del af Storbritannien, som opstod ved personalunionen mellem det engelske og det skotske kongehus (den skotske konge, Jakob den VI, blev engelsk konge under navnet Jakob 1. af England i 1603). Storbritannien og Irland blev forenet den 1. januar 1801 under navnet Det Forenede Kongerige, UK. Skotland har - siden Act of Union i 1707 - haft et indre selvstyre, som er udbygget meget i den sidste halvdel af det 20. århundrede. Hovedstaden er Edinburgh. Landet har eget retsvæsen og kirkeret og har siden 1998 også eget parlament, omend med begrænsede beføjelser. Landets befolkning har kæmpet mod Englands dominans i mange århundreder, og ved det seneste skotske parlamentsvalg i foråret 2007 blev Scottish National Party (SNP), der støtter en højere grad af selvstændighed, det største parti i det skotske parlament, og partiets leder Alex Salmond, blev i 2007 valgt som leder af en mindretalsregering.
Fyvie Castle
Rundt om Aberdeen i en afstand fra 30 – 50 km ligger cirka 10 slotte. Fyvie er et af dem, og det ligger cirka 40 km NV for Aberdeen.
De tidligste dele af Fyvie slottet stammer fra det 13 århundredetallet. Ja nogle påstår endda, det er endnu tidligere, nemlig at det blev opført i 1211 af William the Lyon.
Fyvie med dens mange tårne - vi synes nu, at
der var flere end de 5 nævnte
Fyvie var stedet, hvor der i den store flotte park blev holdt udendørs hof – en slags sommerresidens? – af Robert the Bruce. Det var ham på pengesedlerne. Charles I boede der som barn.
Efter et af de mange slag, the Battle of Otterburn in 1390, sluttede det med at være en kongelig fæstning og blev i stedet overdraget som privat ejendom for 5 familier efter hindanden – Preston, Meldrum, Seton, Gordon and Leith – hver af dem byggede et nyt tårn, så der skulle gerne være 5 tårne! Kig efter når vi ankommer.
Man kan se de 5 familiers påvirkning af stedet i de forskellige interiørs mv. inde i slottet og derved kan man forestille sig lidt om, hvordan det var at bo der.
Spøgelser, fortællinger, folkevid osv. er spundet ind i Fyvies 800 årige historie
Inde i slottet er der en stor gammel vindeltrappe og originale våben og rustninger. Desuden findes en fin samling af portrætter.
Haven blev anlagt i bedste Victorianske stil i det 19. århundrede. I 1885 faldt det på udenlandske hænder, idet den amerikanske industrimagnat, Mr Leith, købte slottet. I 1984 solgte hans efterkommere Fyvie til the National Trust for Scotland. Herefter blev det åbnet for publikum.
Som jeg sagde, er slottets historie også præget af spøgelser. Syhhh! Slottet siges at være hjemsøgt. Det fortælles, at under et renoveringsarbejde i 1920 blev der opdaget et kvindeskelet bag en badeværelsesmur. Samme dag blev skelettet begravet på Fyvies kirkegård, men derefter var slottet præget af støj og uforklarlige hændelser.
Det frygtedes, at man havde fornærmet den døde kvinde, så hun blev gravet op og igen placeret bag badeværelsesmuren. Det hjalp. Herefter aftog spøgeriet.
Fyvie Castle har været kulisse i et stort antal britiske TV-programmer.
Glen Livet
Vi er nu på vej til en af de mere væsentlige ting i dagens program. Vi skal besøge vores første destilleri.
De fleste destillerier er placeret, hvor der er vand. Og hvor er der vand? Det er der ved lokale kilder eller ved lokale floder, som jo løber i landskabets laveste punkt – gennem dalene.
Lagerhallerne i Glenlivet var enorme - Masser
af whisky
En dal hedder på skotsk glen. Det er derfor mange destillerier starter med ordet Glen. Derefter følger så hyppigt navnet på dalen eller floden gennem dalen.
Vores destilleri er placeret ved Livet floden, og navnet er Glen Livet. I morgen skal vi besøge et destilleri ved Fiddich floden. Jeg vil overlade den begavede tilhører til selv at gætte, hvad denne whisky så hedder!
Floden Livet løber ud i Floden Spey. Glen Livet er derfor en Speysidewhisky !
Destilleriet er et af de ældste i Scotland, og det var det, der først blev lovliggjort.
Det blev grundlagt af George Smith og videreført af hans søn J.G. (John Gordon).
Whiskyen er den mest solgte på det amerikanske marked. Den destilleres på vand med en smule hårdhed (kalkindhold) og malten har let tørvepræg. En tredjedel af de fade den lagres på har på et eller andet tidspunkt indeholdt sherry. Smagen er let røget og farven varierer fra lys gul til gylden. Smagen er let røget og farven varierer fra lys gul til gylden. I følge mine og Kjelds noter frem til slutningen af 2007 har vi ikke smagt denne whisky i MWL-sammenhæng.
På Glen Livet smagte vi 3 forskellige whiskyer,
lagret 12, 15 og 18 år. Forslaget om at tage
den søde guide med som maskot på resten af turen, nød desværre ikke fremme.
Michael Jackson har givet de smagte whiskyer fra 85 point og opefter med undtagelse af den 15 årige, der kun har opnået 80 point. Den 15 årige kan man mest købe i duty-free butikker, så det er nok ikke så aktuelt! Jeg tror vi delte denne opfattelse. Den 18-årige var bedst efterfulgt af den 12-årige og den 15-årige.
I
det først tilsendte program skulle vi have besøgt Cardhu. Det er også en
speysidewhisky. Vi smagte denne i september 2004 og jeg opsamlede følgende
smagsnoter:
En afrundet 'glad' whisky
med smag af pære, vanilje og lidt kanel. Mangler en lille smule bid. Vi prøvede
at give point, men man må nok sige at spredningen var stor
Michael Jackson har gennemgående givet Cardhu en lavere score end Glen Livet, så forlods skal vi nok være glade for ændringen!
Beauly
Dagens sidste holdt er vores hotel for de kommende 2 dage. Det er placeret i Beauly [bewli]
Det er en lille by knap 20 km vest for Inverness.
Også her har der været en programændring i forhold til det første oplæg. Der skulle vi have overnattet i Nairn, et lille fiskerleje øst for Inverness. Ifølge turen går til Scotland er ændringen til Beauly af det gode. Sarte næser kan godt fornemme, at hovedhvervet i Nairn er fiskeri.
Beauly er langt mere idyllisk og pittoresk, og der knytter sig langt mere historie til byen
Her er lidt byhistorie, der primært går på den klerikale og adelige side af byen, men vi får nok lejlighed til lidt byvandringer efter aftensmaden i dag eller i morgen.
Hovedattraktionen er de smukke (!) rester af Beauly Priory (et priorat var normalt et selvstyrende kloster uden abbed). Desuden den gamle kirke, the Priory Church of the Blessed Virgin and John the Baptist, der blev grundlagt i 1230 af John Bisset knyttet til ”hjorden” af munke fra Valliscaulian ordenen (romersk-katolsk – især i Burgundområdet).
Ved reformationen skiftede ejerskabet af bygningerne - undtagen kirken - til Lord Lovat.
På højre side af floden er Lovat Castle, som en gang tilhørte Bisset-familien, men som blev skænket af James VI til Hugh Fraser og senere ødelagt. Ja grundlag for stridigheder var der nok af!
Mod syd-øst findes kirken Church of Kirkhill, hvor der findes sarkofager for Lovat samt en række MacKenzier, som jeg ved gud ikke aner, hvem er!
5 km syd for Beauly ligger Beaufort Castle. Det indeholder resterne af et fæstningsværk fra Alexander II –tiden.
Der har været en række skiftende slotte på dette sted, og der knytter sig en del historie til dem. Desuden et enormt persongalleri, som vi ikke behøver fordybe os i på denne tur.
Beauly er i øvrigt kendt for sit shinty-hold, der har vundet flere lokale/skotske mesterskaber og en enkelt gang har været verdensmester.
Shinty ligner hockey en del. Men de er flere ting tilladt, når man bruger stokken. Bl.a. må man tackle og blokere ved hjælp af stokken. Umiddelbart lyder det lidt hårdere end hockey.
Vi gik en tur bagom hotellet, og her var i haverne en række havenisser, dyr og andet udstilling: En masse Gnomhaver i Skotland i flg. Mette!
/Mads
Beauly: Mængden af havenisser og gnomer var
legio