Prag 2003

 

Prag og Terezin, 2003

Prag er en flot by. Den er billig, transporten er nem - både til og fra, men også inde i Prag. Også transporten er billig.

Det var første gang vi var i Prag. De 'gamle' tog med toget fra Kh den 08.07.2003 om morgenen kl 07:52. Vi var fremme kl. 21:05. Biletten og reservationen udstedes til Praha Holesovice, men da vores hotel lå centralt i Prag kørte vi helt til Praha Hl N, der er hovedbanegården i Prag. Cecilie og Katrine ville flyve, så det fik de lov til.

Vi boede på et udmærket 3* hotel ved Masaryk-banegården. Der var lidt støj (togudkald fra ca 5 - 23.30 og et sporvognsstoppested nedenfor hotellet).

Vi havde 6 overnatninger, så vi fik set pænt meget af Prag.

Den første dag handlede om at fornemme byen, dens geografi og de vigtigste steder. Vi gik til fods til Krudttårnet, hvor den indre by starter (5 min) og slentrede rundt i St. Mesto. Bygningerne var enormt flotte. Vi fulgte guidebogen og endte nede på 'Rådhuspladsen', Staromestska Pladsen. Her ligger Tyn-kirken, hvor Tycho Brahe er begravet og Rådhuset med det berømte ur.

Her time vandrer de 12 apostle frem i åbningen. Det var mægtigt flot, men der var noget 'Den lille Havfrue' over det: Var det ikke større!

Vi fortsatte ned ad Karlsgaden til Karlsbroen.

Prag har en lang og indviklet historie. Men jeg vil fremhæve Johan Hus (Husitterne), der var en forløber for reformationen. Desuden har der altid været mange jøder i Prag, hvilket den dag i dag influerer på byens handelsliv. Der er en del synagoger i bydelen Josefov.

Denne første dag skulle vi lige klare et par småting: vi skulle hente de billetter, vi havde bestilt til Laterna Magica (Sort Teater) over internettet, og vi skulle betale hotellet, som vi også havde reserveret over nettet.

Der er mængder af teater- og musikalske tilbud i Prag. Kun hvis man kommer i den egentlige højsæson er det en fordel at bestille hjemmefra. På gaden faldbydes billetterne og vi fik alle både børne- og familierabat til de andre forestillinger vi så!

Vi så Cats opført som en blanding mellem dukketeater og mimeforestilling, vi så en flot opførelse af diverse Mozart numre, hvor orkester dansere og sangere var udklædt i gamle kostumer. Kvaliteten var høj - og det var prisen også trods rabatterne.

Den fjerde forestilling var ude i Holesovice, hvor vi så vandpantomime: Krizik's Fontany. Området har kendt sin storhedstid før jerntæppet faldt. Nu virker det lidt luvslidt og forlystelserne i parken er spredt over et større areal. Man skal nok holde sig væk fra dyrehavsbakkedelen, når det er mørkt. Men vandpantomimen var flot. Vi så Smetanas Ma Vlast (Mit (Fædre)land). Dejlig musik, og vandet i fontænen fulgte musikken med belysning i skiftende farver.

Som sagt var der mange teater- og musiktilbud. Men i forhold til andre storbyer var der næsten ingen gademusikanter/tiggere.

På andendagen tog vi metroen under Vlatava (Moldou) til Mala Strana. Vi startede i et shoppingceter aht. pigerne. Derefeter tog vi sporvognen og skiftede til kabelbanen op til Petrin-højen. Her var der en flot udsigt, bl.a. til Prags slot.

Desuden gik vi rundt i området nede ved floden og så John Lennon-muren. Selve John Lennon billedet var næsten ødelagt af graffiti.

Derefter tog vi metroen hen til rutebilstationen. Vi skulle tjekke, hvordan vi dagen efter kunne komme til Theresienstadt (Terezin).

Vi kunne have taget en udflugtsbus på en 5-timers tur for små 300 kr, men ved selv at finde en bus kom vi af sted for kun 15 kr for en times buskørsel. Metroen og sporvogne var også et billigt transportmiddel. 2 kr for en 'ligeud' og 3 kr for en 'omstigning'.

Tredjedagen gik turen til Terezin (kun på tysk og de nordiske sprog kaldes byen Theresienstadt).

Vi kom af ved det rigtige stoppested på torvet i Terezin, men så var det lidt svært! Det viste sig, at det vi hjemmefra opfattede som Theresienstadst var et gammelt fort 1 km fra byen. En del af selve byen var en ghetto under krigen, men fortet snarere var en slags fængsel.

Lejren var en gennemgangslejr, så der blev ikke henrettet særlig mange der. Men pga sult og sygdomme døde alligevel mange.

Terezin var en mønsterlejr for tyskerne. De brugte lejren til at vise omverdenen, hvor godt de behandlede fangerne. Der blev optaget en propagandafilm, hvor fangerne bl.a. spillede fodbold mod de tyske soldater. Men der var kummerlige forhold inde i selve lejren. 100 fanger i et lille rum. Men bruser og aflusningsrum fungerede med vand og ikke giftgas.

Vi så en film, hvor man på 12-15 minutter dels så klip fra den omtalte propagandafilm og dels forskellige tegninger fra lejren samtidig med, at der blev remset op de transporter der skete væk fra lejren. I gennemsnit var hver transport på omkring 1000 mennesker, typisk til Auschwitz, og normalt overlevede mellem 0 og 5 befrielsen i 1945.

Hen mod krigens slutning kom - desværre - den sidste sending fanger til Terezin. En del af de nye fanger havde tyfus. Det betød at en meget stor del af fangerne i lejren døde lige inden krigen sluttede.

Den fjerde dag tog vi til den nordlige del af Mala Strana for at se slottet. Først gik vi dog ind i en hyggelig park, hvor der var en kæmpe mur lavet med en slags drypstensrelieffer.

Derefter gik vi på vejen ind i den flotte Skt Nicolas Kirke.

På vej op til slottet gik vi gennem en af de karakteristiske gader i Prag. I gamle dage, når posten kom, skulle han vide, hvor brevene skulle leveres. Der var ikke husnumre. Til gengæld var der på hvert hus et billede/figur/relief, så man kunne identificere huset. Her er 2 af de berømte.

 

Mads P Vej-Hansen (31.08.2003)